انجمن مردمی پاریزه رانی ژینگه بانه ( پاژین ) تاسیس 1378

پاژین

انجمن مردمی پاریزه رانی ژینگه بانه ( پاژین ) تاسیس 1378

آیا می دانستید : وجود پوشش گیاهی به منزله ذخیره آب در کوهستان و منابع زیرزمینی منطقه بوده و از این طریق طبیعتی با نشاط و زیبا خواهیم داشت.

چرا غذا دادن به سگ‎‌های گرسنه بلا صاحب کار درستی نیست !!

تجربه دیدن سگ‏هایی که در کنار جاده‎، خیابان و کوچه با نگاهی معصومانه، انسان‎ها را دنبال می‌کنند تجربه‌‎ای است ترحم برانگیز و دردآور به ویژه اگر توله‌‎هایی را هم به همراه داشته باشد و یا به شدت لاغر و نحیف باشد. در این موارد اولین چیزی که به ذهن همه ما می‌رسد این است که  غذایی برای این زبان بسته ها فراهم کنیم دلمان خیلی زود به رحم می‌‎آید و هر آنچه داریم در طبق اخلاص می‎گذاریم تا سگ‎های بلا صاحب مفلوک را سیر کنیم  ، به آنها غذا می دهیم و با ترحم و دلسوزی غذا خوردنشان را به نظاره می نشینیم   خیال‎مان هم راحت می‎شود  و ممکن برای خودمان هم کف بزنیم که توانسته‌‎ایم به اندازه توانمان موجود زنده‌‎ای را سیر کرده ایم  و بعد هم به کارهای روزمره مان رسیدگی می کنیم ، غافل از این که قصه در اینجا به پایان نرسیده بلکه اصل موضوع و قصه از این‎ جا شروع شده است .

شهروندان محترم ، قصه غذا دادن به سگ‎ها چند سالی است که نه تنها پایان خوشایندی ندارد ، اتفاقا عاقبتی ترسناک و دلهره ‏آور را رقم زده است . در این مطلب سعی خواهیم کرد مسئله غذادهی به سگهای بلا صاحب را از نگاه کارشناسان محیط ‎زیست بررسی کنیم.

برابر آمار ، تعداد انسان‎‌هایی که در اثر حمله سگ‎های بلاصاحب آسیب می‎‌بینند سالانه رو به افزایش است. شاید در نگاه اول به نظر برسد که افرادی که مورد حمله سگ‎ها قرار گرفته اند آن‌ها را مورد اذیت و آزار قرار داده بودند. در حالی که با اندکی دقت در حوادث مختلف می‌بینیم که این طور نبوده و حتی کودکانی معصومی که مورد حمله سگ‎ها واقع شده و زخمی شده اند هیچ آسیب و خطری برای سگ ایجاد نکرده بودند. برای مثال در سال ۹۶، صد و پنجاه هزار مورد آسیب ‎دیدگی انسان توسط سگها در کشور  ثبت شده است  که ۸ مورد مرگ را به دنبال داشته است.

برابر آمار منتشره در سطح کشور در سال ۹۷، تعداد مجروحین در اثر حمله سگ‏ها به ۲۰۷ هزار مورد رسیده  که  نسبت به سال قبل ۵۰۰۰۰ مورد افزایش داشته است. در سال ۹۸ باز هم رشد قابل ملاحظه این تعداد را شاهد هستیم به طوری که از ۲۳۴ هزار مورد گازگرفتگی توسط سگ‎ها، ۲۴ نفر جان باخته‌‎اند. در شهرستان بانه برابر آمار منتشره شبکه بهداشت ۱۴۰ مورد گزش سگ از ابتدای سال تا پایان آذرماه ۱۴۰۰ گزارش شده است نگاهی به این اعداد نشان می‌‎دهد ، سگ‎هایی که مورد ترحم ما قرار می‌گیرند نه تنها بی‌‎آزار نیستند بلکه می‌‎توانند تهدیدی برای حیات انسان باشند حال این سئوال مطرح خواهد شد که در این شرایط تصمیم درست و منطقی چیست؟ و چه کسی در این باره مسئول است ؟

غیر از خطراتی که سگ‎های بلاصاحب برای انسان‌ها ایجاد می‎کنند، آن‌ها می‎توانند برای حیات‎ وحش و گونه‎‌های در معرض انقراض هم تهدیدکننده و خطرساز باشند؛ اما چه طور؟ وقتی تعداد سگ‎ها زیاد شود، آنها توانایی حمله به حیوانات وحشی منطقه را هم پیدا می‎کنند و با از بین بردن این حیوانات، نظم حاکم بر طبیعت را بر هم می‎زنند.

از آن جایی که سگ‎ها دونده‌‎های استقامتی فوق‎العاده‌‎ای هستند می‎توانند به یوزپلنگ که سریع‎‌ترین حیوان دنیاست حمله کنند! نمونه‌‎اش هم حداقل ۳ گزارش کشته شدن یوزپلنگ توسط سگ‌ها در ۳ سال گذشته ثبت شده است. هم اکنون که  در طبیعت ایران کمتر از ۴۰ قلاده یوزپلنگ باقی‎مانده است. درمی‌یابیم که  حذف سالانه ۷ درصد از ذخیره ژنی کل یوزپلنگ‌های ما به‎ خاطر سگ‌ها چه زیان بزرگی برای طبیعت در پی داشته است. باعث تاسف است که امروز در دنیا ۱۱ گونه ارزشمند به دلیل حملات سگ‏های بلاصاحب از بین رفته‌‏اند و اگر جلوی این ماجرا گرفته نشود بر این آمار افزوده خواهد شد. حال ممکن است بپرسید چه ‏طور یوزپلنگ‌‎ها و دیگر حیوانات می‌توانند برای تغذیه از گونه‎‌های دیگر آنها را شکار کنند پس چرا این موضوع برای سگها محل اشکال است؟ در پاسخ به این سوال باید توجه داشته باشیم سگ‎ها گونه طبیعی حیات وحش به حساب نمی‎‌آیند چون انسان، ۱۸۰۰۰ سال گذشته آنها را از میان گرگ‎ها جدا و با تغییراتی که در سبک زندگی‎‌شان ایجاد کرده گونه‌‎ای ساخت که بتواند در کنار انسان زندگی کند و برایش عایداتی داشته باشد. بنابراین او همچنان هم باید مسئول این انتخاب گزینشی باشد و مسئولیت نگه‌داری و مراقبت از سگ‎ها را بپذیرد و از همه مهم‎‌تر مراقب باشد تا این حیوان برای حیات وحش و دیگر گونه‌‎ها جانوری به تهدید و خطر بدل نشود.

عده‌‎ای راه حل این مشکل را در عقیم‌سازی سگ‎های بلاصاحب می‎دانند گرچه برابر نظر کارشناسان محیط زیست این عمل منطقی ، اخلاقی و صحیح است اما با وضعیت نامناسب درآمدی شهرداری بانه و اخذ تسهیلات برای پرداخت معوقات کارگران از سوی  شهرداری ، حتی در صورت اصرار فعالان محیط زیست ممکن است اجرایی نباشد. البته باید دید کسانی که پیشنهاد نگهداری و عقیم کردن سگ‎ها را می‏دهند چه راهی را برای تامین بودجه‎‌ پیشنهاد می‎دهند؟ نکته مهم دیگر این است که حتی زمانی که سگ عقیم شد همچنان به انسان و حیات وحش حمله می‌کند.نبود پناهگاه برای نگهداری آنان هم مشکل را دو چندان کرده است  .

اکنون راه حل نهایی زود بازده در منطقه چیست؟ در این باره راه حل نهایی و قطعی وجود ندارد ولی به نظر می رسد آگاهی درباره اهمیت غذا ندادن به سگ‏ها بسیار مهم است . باید به مردم دلسوز و مهربان شهرمان بگوییم که به منظور جلوگیری از ازیاد بیشمار سگها به آنان غذا ندهند و از سویی  مدیریت صحیح جمع آوری ، انتقال ، دپو و دفن زباله های شهری که تامین کننده اصلی  غذای سگ ها هستند می تواند از راهکارهای کنترل جمعیت سگ بلاصاحب باشد .شاید از این طریق بتوانیم جلوی صدماتی که در آینده برای انسان‎‌ها و حیات وحش ایجاد خواهد شد را بگیریم. تا زمانی که مردم هم‏چنان از سر عطوفت و علاقه به سگ‏های بلا صاحب بدون برنامه ، بدون کنترل ، رها شده در خیابانها و در غیاب پناهگاه مخصوص سگها ، غذا می‌‎دهند این مشکل همچنان گریبان شهر بانه را خواهد گرفت.

 

گردآوری و تنظیم : انجمن پاژین ( ناصر جعفری ) ۱۴۰۰/۱۱/۲۷

نوشته شده توسط شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۰ 312 بازدید
دسته : علمی و آموزشی
https://www.pajinngo.ir/?p=11209