انجمن مردمی پاریزه رانی ژینگه بانه ( پاژین ) تاسیس 1378

پاژین

انجمن مردمی پاریزه رانی ژینگه بانه ( پاژین ) تاسیس 1378

آیا می دانستید : وجود پوشش گیاهی به منزله ذخیره آب در کوهستان و منابع زیرزمینی منطقه بوده و از این طریق طبیعتی با نشاط و زیبا خواهیم داشت.

کوهنوردان پاژین در مسیر پشت آربابا

۱۷ دی ماه ۱۴۰۰ کوهنوردان انجمن پاژین به کوه آربابا از سوی روستای ” کانی بند ” صعود نمودند ، آنچه در این صعود مشاهده شد، شمار زیادی از درختان بلوطی بود که مبتلا به ” آفت لورانتوس ” شده اند . بر این اساس بر خود لازم دیدیم تا ضمن اطلاع رسانی ، توجه مسئولین ذیربط  را به این مسئله بسیار مهم جلب نماییم .

لازم به ذکر است ” آفت لورانتوس ” ( به زبان کردی : دەمووکانە ) ( به زبان فارسی : دارواش ) لورانتوس گیاهی نیمه انگلی و خسارتزا است که در جنگلهای زاگرس بر روی درختان بلوط زیست می کند. این گیاه فاقد ریشه حقیقی است و قادر به زیستن در خاک نمی باشد و جهت تأمین بخشی از مواد غذایی مورد نیاز عناصر غذایی موردنیاز خود را از آن به دست آورد  ،برای انجام فتوسنتز نیازمند گیاه میزبان خود است . بعد از اینکه بذر لورانتوس به ساقه میزبان مستعد چسبید (غالباً شاخه هایی که قطر آنها کمتر از یک سانتیمتر است) جهت نفوذ به گیاه با مکانیسم فشار مکانیکی و تولید آنزیم به داخل پوست نفوذ می نماید، پس از جوانه زدن ریسه تولید می کند. این ریسه ها در امتداد سطح پوست رشد کرده تا اینکه به پای یک جوانه یا برگ می رسند، سپس ریسه عریض شده و در کنار پوست پهن می شود، در این هنگام اندام مکنده ای از مرکز هیستوریوم پهن شده و خارج می شود و مستقیماً به داخل گیاه نفوذ میکند و به آوند آبکش و چوبی میرسد و با گیاه پیوند فیزیولوژیکی ایجاد میکند. حدود یک تا پنج سال طول میکشد تا بذور آن پس از جوانه زنی از درون چوب میزبان سر برآورند. این دوره مربوط به گسترش اندامهای ریشه مانند (ریسه ها) دارواش هاست ، اغلب دارواشها تجمع مواد غذایی بالاتری نسبت به میزبان خود دارند و تمرکز عناصر غذایی در بافتهای دارواش معمولاً بیشتر از اندامهای درخت است. همچنین در شدت آلودگیهای بالا مشاهده شده که بر روی رویش و کارایی رشد و حتی زادآوری میزبان اثرات منفی بجای می گذارند. اما این اثرات در طی سالیان دراز رخ میدهد چرا که با مرگ میزبان، دارواش نیز با آن از بین خواهد رفت.
پراکنش این آفت از طریق مدفوع پرندگان که با تغذیه از میوه دارواش و انتقال آن به درختان دیگر باعث پراکنش آن می‌شود . بر اساس نظر کارشناسان تنها روش کنترل این آفت ، حذف قسمت‌های آلوده‌ به روش فیزیکی است که کنترل کامل این آفت غیر ممکن اما خسارت ناشی از آن را می‌توان به  روش حذف فیزیکی زیر آستانه خسارت اقتصادی آورد.

 

نوشته شده توسط شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰ 323 بازدید
دسته : اخبار ، جنگل ها و مراتع ، علمی و آموزشی
https://www.pajinngo.ir/?p=10905