انجمن مردمی پاریزه رانی ژینگه بانه ( پاژین ) تاسیس 1378

پاژین

انجمن مردمی پاریزه رانی ژینگه بانه ( پاژین ) تاسیس 1378

آیا می دانستید : وجود پوشش گیاهی به منزله ذخیره آب در کوهستان و منابع زیرزمینی منطقه بوده و از این طریق طبیعتی با نشاط و زیبا خواهیم داشت.

تقویم جدید سال ۱۴۰۱ انجمن پاژین با تاکید بر ” نازخاتوون ” سمندر کردستانی منتشر شد.

امروز دوشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۰ تقویم جدید سال ۱۴۰۱ انجمن پاژین با تاکید بر ” نازخاتوون ” سمندر کردستانی منتشر شد. همه می دانیم که استان کردستان مظهر پاکی و صفا ، واجد زیباییهای خاص ، درختانی باصفا از جنس بلوط و بنه و زالزالک ، کوههای سر به فلک کشیده مهربان با چشمه های سخاوتمندش و از جمله حیات وحشش که اسفا در حال نابودی است و ” سمندر کردستانی ” یا همان ” نازخاتوون ” . موجود کوچک و زیبایی که با خالهای زرد رنگش دل هر بیننده ای را می رباید  ، موجودی که منحصرا در چشمه های زلال کوهستانها و دامنه های زاگرس مرکزی یافت می شود و متاسفانه به دلیل عدم حمایت رسمی و نبود تریبونی برای شناساندنش در حفاظت از آن ناکام بوده ایم . خواسته ما دوستداران طبیعت محافظت از این سمندر زیباست که منحصرا در بخشی از کوهستانهای کردستان دیده شده است و بس .

لازم به ذکر است که ” نازخاتوون ” یا سمندر کردستانی با نام علمی Neurergus microspilotus در اطلس دوزیستان ایران که توسط معاونت محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست ایران در سال ۱۳۹۲ منتشر شده است تحت نام ” سمندرنارنجی یا سمندر کوهستانی آذربایجان با پراکنش رشته کوههای غرب دریاچه ارومیه ( شمال غربی ایران ) و کردستان ثبت شده است.

پراکنش و زیستگاه سمندر کردستانی در کوههای اورمان و کردستان در مرز ایران ، عراق و ترکیه می باشد . در ارتفاعات ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰ متری معمولا زندگی می‌کند. در جنگل های بلوط زاگرسی پراکنش دارد. در رودخانه های دائمی در نواحی کوهستانی با پوشش گیاهی تمشک ، پده یا پیچوب ، گردو و بلوط  زیستگاه این سمندر را تشکیل می دهند ، سمندرها در زیر سنگهای سخت یا در دیواره های صخره های که  تقریبا خالی از پوشش گیاهی هستند، در داخل رودخانه به سر می برند. دمای آب محیط ۱۰ تا ۱۳ درجه سانتیگراد است .

وضعیت حفاظتی : در فهرست سرخ IUCN در زمره حیوانات به شدت در معرض خطر  (CR) طبقه بندی شده است. جالب این است که از نظر قوانین ملی ایران ، سمندر کردستانی جزو گونه های غیرحمایت شده می باشد.

بر ای دانلود ” آیین نامه تقسیم بندی گونه های وحشی ایران ”  اینجا را کلیک کنید.

IUCN چیست ؟

 اتحادیــه بین المللــی حفاظــت از طبیعــت کــه بــا نــام اختصــاری IUCN شــناخته شــده اســت، گونه هــای زنـده را بـر حسـب موقعیـت حفاظتـی آنهـا بـه شـش گـروه زیر تقســیم بندی نموده است که با عبارات لاتین اختصــاری تعریــف کرده انــد.

۱-بحرانــی یــا بــه شــدت در معــرض خطــر انقــراض  CR    ( توجه : سمندر کردستانی در این رده قرار دارد . )

۲-در معــرض خطــر انقــراض  EN

۳-آســیب پذیــر  VU

۴-نزدیــک بـه تهدیـد NT

۵-کمبـود مطالعات   DD

۶-کمتریـن تهدیـد   LC

بر ای دانلود ” اطلس دوزیستان ایران ”  اینجا را کلیک کنید.

تهیه و تنظیم گزارش : ناصر جعفری ( انجمن پاژین )
۲۳ اسفند ۱۴۰۰


نوشته شده توسط دوشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۰ 324 بازدید
دسته : اخبار ، امور جانوران وحشی ، علمی و آموزشی
https://www.pajinngo.ir/?p=11466