انجمن مردمی پاریزه رانی ژینگه بانه ( پاژین ) تاسیس 1378

پاژین

انجمن مردمی پاریزه رانی ژینگه بانه ( پاژین ) تاسیس 1378

آیا می دانستید : وجود پوشش گیاهی به منزله ذخیره آب در کوهستان و منابع زیرزمینی منطقه بوده و از این طریق طبیعتی با نشاط و زیبا خواهیم داشت.

نبودنت را حس کردیم ، ای مهمان عزیز شهرمان بانه ، ای نازنین ، ای ” لک لک ” زیبا

از آن زمان که تنها آشیانه ” لک لک های ” شهرمان پرپر شد و محل تنها درخت ” سرچم ” بریده و ساختمان شد ، مدت زیادی نمی گذرد ، همه شهروندان بانه با آنها خاطره داشتند و دارند ، خاطراتی زیبا و دلنشین ، اما دیری نپاید که درخت آشیانه چندین دهه آنها بریده شد و “لک لک های” مظلوم شهرمان بانه سرگردان و آواره مجبور به کوچ شدند آنهم از نوع کوچ اجباری ، کوچی بی بازگشت و نامیمون . گرچه با ابتکار هنرمندان نامدار شهرمان ( برادران آزادی ) تندیسی فلزی در چند متری مکان “لک لک های بانه” بر پا شد ، ولی آن حس را نداشت که با دیدن وجود زنده و نازینشان می توان حس کرد .

نمایی از تک درخت رو به روی دخانیات بانه محل اسقرار لک لک های بانه
( عکس از : خلیل محمدی )

هم اکنون بعد از چندین سال لک لک های زیبا به شهرمان برگشته اند اما نه به داخل حریم شهر بلکه در مجاورت شهر و در فاصله ۵ کیلومتری آن در روستای سویرو از توابع شهرستان بانه .

پاژین ضمن تبریک به شهروندان بانه ای از همشهری های عزیز درخواست می نماید برای دیدن این پرندگان زیبا به روستای سویرو رفته و زیبایی این موجودات خونگرم را از نزدیک نظاره گر باشند.

شاید اغراق نکرده باشیم اگر بگوییم لک لک ها دوست داشتنی ترین پرنده منطقه اند و این مسئله را خود پرنده نیز از رفتار ما انسانها در برخورد با خودشان خوب درک می کنند ، می توان گفت که هراسی از مردمان این سرزمین ندارند و در لانه هایشان با کمال آرامش مشغول بزرگ کردن جوجه هایشان هستند .
رحمان رحیم پور مدیر اداره حفاظت محیط زیست شهرستان بانه در این باره می گوید : ” چند سالی است لک لک‌های سفید مهاجر در مسیر خود با شروع فصل گرما به دو روستای «سویرو و کوخ اله» روی آورده و علاوه بر تخم گذاری و زاد آوری جوجه‌های خود، ساکن می‌شوند. جنگل‌های بلوط این دو روستا به عنوان مکان‌های اصلی مهاجرت و زندگی این پرندگان شناسایی شده و امسال حدود ۲۵ تا ۳۰ لانه در این روستا‌ها ساخته شده است و با شروع شدن فصل سرما به مناطق معتدل‌تر مهاجرت می‌کنند.”

مدیر حفاظت محیط زیست بانه گفت: برای مراقبت و ایجاد امنیت بیشتر، کارشناسان این اداره با حضور در این دو روستا آموزش‌های لازم را در خصوص تغذیه، نحوه زندگی، زمان مهاجرت و تولید مثل ارائه دادند.

رحیم پور یادآور شد: مردم شهرستان بانه مانند سایر مناطق استان کردستان، این پرندگان را مایه برکت و خوش یمنی و زیبایی منطقه به شمار می‌آورند به همین دلیل همیشه با این پرندگان با مهربانی رفتار می‌کنند و موجب شده لک لک‌های مهاجر نیز با احساس امنیت و آرامش بیشتر به لانه سازی و جوجه آوری در کنار مردم بپردازند.

اگر دوست داشتید در همین نزدیکی ها به دنبال مکانی بگردید که در آنجا لک لک از ارزش بالایی برخوردار است ، سری به روستای “دره تفی “ از توابع شهرستان مریوان بزنید تا محبت انسان و پرنده وحشی را با چشمان خود ببینید ، چرا که مردم خوش‌ذوق روستای دره تفی (دره توت ها) در حاشیه دریاچه زریبار مریوان برای لک‌لک‌ ها شرایط رفاهی مناسبی ایجاد کرده‌اند. شرایطی که لک‌لک‌ها به‌راحتی می توانند آشیانه بسازند و زندگی آسوده‌تری داشته باشند
لازم به ذکر است که این پرنده زیبا ۹۵ تا ۱۰۵ سانتیمتر طول دارد و در زمره بزرگترین پرندگان کنارآبزی است.رنگ آمیزی پروبال وجثه پرنده ، او را از سایر پرنده ها متمایز می سازد .نر و ماده همشکل،پاها و منقار بلند و قرمز رنگ و گردن دراز و کشیده ،به صورت گله ای مهاجرت کرده ، و از دوزیستان ، حشرات ، نرم تنان وخزندگان تغذیه می کنند و روی درختان ، دکل های برق وگاهی روی بامها لانه میسازد. دنیای پرندگان پر از رمز و رازهایی است که تحقیق و شناخت آنها خالی از لطف نیست .

.         

 

اثر هنری هنرمندان ، بختیار ، جبار و مطلب آزادی در چند متری محل استقرار لک لک های بانه
( عکس از : بهزاد ساوانا )


نمایی از روستای دره تفی در مریوان

نوشته شده توسط پنجشنبه ۴ فروردین ۱۴۰۱ 327 بازدید
دسته : اخبار ، امور جانوران وحشی
http://www.pajinngo.ir/?p=11661